9,4
418 beoordelingen
Terug naar overzicht
Toyota-fabriek-werken-personen

Productiemijlpaal: 300 miljoen Toyota’s wereldwijd

Na ruim 88 jaar heeft Toyota een wereldwijde productiemijlpaal bereikt.

Toyota Motor Corporation heeft wereldwijd 300 miljoen auto’s geproduceerd. Dat aantal bereikte het 88 jaar en 2 maanden nadat Toyota zijn allereerste auto, de Model G1 truck, bouwde.

Eerste auto: Model G1

De eerste Model G1 truck werd in augustus 1935 geproduceerd door de Automotive Production Division van Toyoda Automatic Loom Works, Ltd. Dat werd later Toyota Industries Corporation. Sindsdien heeft Toyota 180,5 miljoen auto’s in Japan geproduceerd en nog eens 119,6 miljoen auto’s in zijn fabrieken buiten Japan.

Toyota-exterieur-Model-G1-zwart-wit
Productiesysteem-medewerker-exterieur
Meest geproduceerd: Toyota Corolla

Het model waarvan Toyota het grootste aantal heeft geproduceerd, is de Corolla. Wereldwijd heeft het merk sinds 1966 maar liefst 53,4 miljoen exemplaren van de Corolla geproduceerd. Dat cijfer is het cumulatieve aantal van twaalf modelgeneraties, per eind september 2023.

Ontdek de Corolla

Gezamelijke inspanning

“Volgens Kiichiro Toyoda, de oprichter van Toyota, is autofabricage iets wat iedereen samen doet”, zegt Akio Toyoda, Chairman en Master Driver en ook kleinzoon van Kiichiro Toyoda. “Ik denk dat dit aantal van 300 miljoen het bewijs is van al het harde werk, elke dag opnieuw, van onze medewerkers. Maar ook van onze leveranciers, dealers en alle andere belanghebbenden, én allen die ons zijn voorgegaan. Het verhaal begon niet met het bouwen van de eerste auto. De oprichters probeerden het herhaaldelijk, met vallen en opstaan, en bouwden voortdurend nieuwe prototypes. Hun inspanningen hebben geleid tot het Toyota van vandaag.”

L1-2-3-productiesysteem
2018_toyota_serviceasset800451v1_Medium-Landscape
Dank aan de klanten

Akio Toyoda gaat verder: “Toyota heeft keer op keer gevaar moeten trotseren. Wat ons elke keer heeft gered, zijn de klanten die van Toyota’s houden. De klanten die Toyota als partner hebben gekozen, zorgen ervoor dat we auto’s kunnen blijven maken. Ik ben daar heel dankbaar voor. Ik hou ook van auto’s en we blijven auto’s bouwen, één voor één en met zorg, samen met al onze auto-liefhebbende collega’s.”

Oprechte dankbaarheid

Koji Sato, de bestuursvoorzitter van Toyota, sluit zich daarbij aan: “Ook ik wil mijn oprechte dankbaarheid uitspreken aan de klanten. Ik geloof ook dat de productie van 300 miljoen auto’s niet bereikt had kunnen worden zonder de niet aflatende inspanningen van collega’s in het hele bedrijf, de planning, de ontwerpers, de productie, logistiek, verkoop, service en ondersteunende diensten. Al onze collega’s hebben ontelbare uitdagingen overwonnen. In de afgelopen jaren hebben we natuurrampen meegemaakt, COVID-19 en het chiptekort. Telkens werkte iedereen samen om de productie te herstellen of aan te passen.”

Toyota-onderhoud-2_Medium-Landscape
Inschrijven Toyota nieuwsbrief