9,4
419 beoordelingen
Terug naar overzicht
Toyota-C-HR-camping-header-dlrsts

Handige tips: rijden met een caravan

Lees hier alles over hoe jij veilig op je vakantieadres komt met een caravan.

Het rijden met een caravan is best inspannend. Een goede voorbereiding en rijvaardigheden zijn nodig om met de combinatie veilig naar je vakantiebestemming te rijden. Of je nu een doorgewinterde caravanner bent of net begint, deze handige tips helpen je om je reis soepel te laten verlopen.

Voor vertrek

De juiste voorbereidingen treffen voordat je op reis gaat met een caravan kan een hoop ellende onderweg voorkomen. Eén van de belangrijkste dingen is uiteraard de veiligheid van de caravan. Hoewel het niet verplicht is, raden we toch sterk aan om eens in de drie jaar jouw caravan te laten controleren door een daarin gespecialiseerd bedrijf. Of laat bijvoorbeeld jaarlijks een voorjaarscheck uitvoeren. De caravan wordt dan op een aantal kritische zaken nagekeken. Zo weet je in ieder geval dat je met een veilige caravan op pad gaat. 

Rijbewijs voor een caravan

Het rijden met een caravan (en/of aanhanger) mag niet altijd met enkel het rijbewijs B. Voor zwaardere combinaties moet je in het bezit zijn van rijbewijs BE of B+. Met het gewone rijbewijs B mag je:

Let er dus op dat het gaat om het totale gewicht, dus inclusief belading! 

Toyota-RAV4-exterieur-driekwart-links-voor-met-caravan
Caravan veilig beladen

Bepak de auto en caravan nooit zonder plan, maar denk goed na over de plek waar je spullen plaatst. Een goede gewichtsverhouding tussen auto en caravan is van groot belang voor een goede wegligging en een veilige rit. Een beladen caravan mag niet zwaarder zijn dan 75% van het gewicht van een beladen auto. Zware spullen vervoer je het liefst in de auto en anders laag in de caravan vlak voor de as. Middelzware spullen leg je bij voorkeur ook zo laag mogelijk. Zorg er altijd voor dat spullen niet kunnen schuiven tijdens het rijden. Let bovendien op de maximale kogeldruk van de trekhaak.

Caravanspiegels

Het gebruik van caravanspiegels is pas verplicht als de caravan breder is dan de trekauto. Je moet immers langs beide zijkanten van de caravan kunnen kijken. Caravanspiegels komen in grofweg twee varianten: spiegels met vlakglas of met bol glas. De eerste biedt het zicht zoals je gewend bent van je normale buitenspiegels. Caravanspiegels met bol glas geven weliswaar een iets vervormd zicht naar achteren, maar je ziet veel meer wat er gebeurt rondom je auto en caravan. Spiegels met bol glas genieten daardoor de voorkeur. Het rijden met caravanspiegels, zonder daadwerkelijk een caravan te trekken is niet toegestaan. 

BB-Toyota_IMG6309
Neem de tijd

We hoeven je niet uit te leggen dat het rijden met een caravan een extra moeilijkheidsgraad toevoegt aan de verkeersdeelneming. Pas daarom je snelheid aan. Het extra gewicht van een caravan vergroot de remweg en de lengte maakt abrupte acties onmogelijk. Verlaag je snelheid, wees je bewust van de lengte, kijk ver vooruit en houd je aan de snelheidslimieten voor caravans in het betreffende land. In Nederland is dat 90 km/u, in Frankrijk 130 km/u en 110 km/u bij regen en in bijvoorbeeld Duitsland is dat 80 km/u. Voor zwaardere combinaties gelden overal lagere maximumsnelheden.  

Tips voor een veilige rit
BB-Toyota_IMG6492
Een caravan trekken met Toyota

Bij het rijden met een caravan is het trekgewicht van je auto cruciaal. De modellen van Toyota zijn zeer geschikte trekauto’s. Zo kan de RAV4 Plug-in Hybrid tot 1.500 kilo trekken, terwijl de RAV4 Hybrid AWD een caravan tot 1.650 kilo trekken. Voor zwaardere caravans biedt de Land Cruiser een indrukwekkend trekgewicht tot 3.000 kilo. De Hilux 4WD spant de kroon met een trekvermogen van maar liefst 3.500 kilo. Kortom, met deze modellen ben je verzekerd van krachtige prestaties en betrouwbaarheid, zodat je zorgeloos op vakantie kunt gaan met je caravan. Het maximale trekgewicht kan verschillen tussen modeljaar en uitvoering, dus controleer dit altijd in de handleiding van jouw Toyota.

Bekijk de Toyota RAV4 Bekijk de Toyota Hilux Inschrijven Toyota nieuwsbrief